Openbare laadstations voor elektrische auto’s

Openbare laadstations voor elektrische auto’s

 

 

Openbare laadstations voor elektrische auto’s

Openbare laadstations

In tegenstelling tot een stopcontact thuis of een laadstation bij u thuis, zijn openbare laadstations voor iedereen toegankelijk. Meestal laadt uw elektrische auto hier sneller op. Naast het gebruik van een laadpas kunt u ook een app op uw smartphone gebruiken om uw auto op te laden.

Hoe werkt een openbaar laadstation?

Er zijn over het algemeen twee soorten openbare laadpunten. Openbare laadinfrastructuur kan worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen: de « standaard » laadstations met Mode 3-punten waar u uw eigen kabel mee moet nemen, en Mode 4 waar de kabel deel uitmaakt van het snellaadstation. De laadsnelheid hangt niet alleen af ​​van de lader, maar ook van de elektrische auto, de kabel en het aantal voertuigen dat op een station kan worden aangesloten.

Een openbaar laadpunt aanvragen

Via Fluvius kunt u een openbaar laadpunt voor uw elektrische auto aanvragen. Fluvius beheert de afgelopen jaren, onder impuls van de Vlaamse overheid, de infrastructuur voor openbare laadpunten. Dit begon op 11 mei 2016. Momenteel zijn er al 4.272 in gebruik, exclusief initiatieven van lokale overheden. Op de kaart vindt u alle openbare laadpunten.

Kaart met openbare laadinfrastructuur in Vlaanderen

In april 2021 waren er in Vlaanderen 4.579 openbare laadpunten. Deze hebben een vermogen tot 22 kW. Naast deze standaardlaadpunten zijn er ook 127 openbare laadpunten en 24 ultrasnelladers beschikbaar voor het publiek. Een overzicht van alle Europese laadstations vindt u hier: overzicht laadstations. Openbare stations kunnen door iedereen worden gebruikt, maar u hebt wel een laadpas of een app op uw smartphone nodig.

Kosten openbare laadstations

Wat u betaalt bij een openbaar laadstation, hangt af van de exploitant van het laadpunt en de uitgever van de laadpas. In de meeste gevallen worden de kosten berekend op basis van de hoeveelheid elektriciteit in kWh, de duur van het laden of een combinatie van beide.

Over het algemeen zijn openbare snelladers op wisselstroom duurder per kWh dan standaard wisselstroomlaadstations met 3-fase- en type 2-connectoren. Thuis opladen is altijd goedkoper. Openbaar laden is duurder, maar sneller. Vergelijken en prioriteren is de sleutel.

Openbare laadstations vinden met een app

Met de ChargeMap-app kunt u via een kaart openbare laadstations in uw omgeving vinden. Het is ook waarschijnlijk dat je elektrische auto een ingebouwde GPS heeft, zodat je altijd een lijst met openbare laadstations bij de hand hebt. Dergelijke overzichten zijn echter niet altijd volledig en kunnen zelfs fouten bevatten. Het is een goed idee om deze informatie aan te vullen met navigatie-apps op je telefoon.

Operators van laadstations in België

Het aantal openbare laadstations blijft groeien. De belangrijkste exploitanten van laadpunten in ons land zijn onder te verdelen in gratis aanbieders en betaalde laadlocaties.

Gratis laadstations

Naast betaalde openbare laadstations zijn er in België nog steeds laadpunten waar je niet hoeft te betalen voor het opladen van je auto. Deze vind je bij supermarktketens of andere bedrijven die hun klanten een extra service willen bieden. Hier is een lijst van dergelijke locaties:

Locatie Aantal laadpunten
Aveve 1
Decathlon 1
Delhaize Meer dan 10
IKEA Meer dan 5
Lidl 61
McDonald’s Meer dan 10
Nissan Meer dan 10
NMBS Meer dan 5
Renault Meer dan 5

Tesla Superchargers

Tesla heeft wereldwijd, ook in Europa, een netwerk van ultrasnelle laadstations opgezet. Dit zijn de Superchargers, die alleen geschikt zijn voor Tesla-voertuigen. Ze zijn te vinden op 500 locaties en tellen samen ongeveer 5.500 laadpunten. Tesla-eigenaren kunnen hun auto gratis opladen of betalen per kWh, afhankelijk van het contract dat ze hebben met het merk.

 

Neem contact op voor een offerte

Erreur : Formulaire de contact non trouvé !

Verified by MonsterInsights